LUONTO & KULTTUURI

Alla voitte lukea Nötösen ainutlaatuisesta luonnosta, kulttuurista ja nähtävyyksistä

Vuonna 2016 luotiin sekä Lountopolku että Kulttuuripolku Nötöseen. Tähän aikaan luotiin myös elektronisen mobiilikartan. Kartan avulla pääset tutustumaan Nötön tarjoamiin palveluihin, kulttuurihistoriaan sekä luontokohteisiin. Kulttuuripolku tutustuttaa kulkijan Nötön saaren ja tilojen historiaan. Luontopolun varrella esitellään luontokohteita sekä muinaishistoriallisia nähtävyyksiä. Lisätietoa löytyy tästä.

Kyläkauppa

Nötöbodenilla on Alkon tilauspalvelu, ja myy muun muuassa polttoainetta ja kaasua. Kauppa tarjoaa myös juomavettä ja suihku, sauna ja pesukonevuokraus. Kuten Backarossa, kaupassa on WLAN-verkosto. Lääkekaappi löytyy kaupassa. Pari vuotta sitten Nötöboden sai uudet omistautuneet omistajat.

Lisätietoja saa liikkeen omistajalta:

Nina Liski-Tirkkonen: +358 (0)50 5432 905
kauppa@notoboden.fi
https://www.notoboden.fi/

Kyläelämä

Yli 280 ihmisillä, 13 maatilalla, kahdella kaupalla, postitoimistolla ja pankilla, Nötö oli aikoinaan Nauvon kolmanneksi suurin kylä. Nykyään Nötön kyläelämä on erittäin hyvin säilynyt. Tätä huomaat viimeistään silloin kun astut pois yhteysalukselta. Saarellakin löydät hyvin tunnistetut ja arvostetut Highlander lehmät.

Kirkko

Puukappeli otettiin käyttöön vuonna 1757. Sillä on kahdeksan reunaa ja yksi alttari-ikkuna joka avautuu idän veteen. Kirkon sisäpuoli on maalattu ja sisustettu erittäin rauhalliseen tapaan. Rauhallisten väreiden ansiosta kirkossa on erikoinen valo, joka tuottaa rauhallisen ja maadoitettu tunne kun kirkkoon astuu sisään. Aluksi kuolleita haudattiin lattian alle, ja siksi kaiverrettiin jokaisen maatilojen puumerkki lattialankkuihin. Vuonna 1774 tuotiin hiekkamaata kirkkoon viereen ja hautausmaa luotiin. Tänään pidetään häät kirkossa, ja jumalanpalveluksetkin pidetään melko säännöllisesti.

Kahvila Skolan

1800-luvun lopulla perustettu kansakoulu on nykyään kahvila, jolla on uudet innokkaat omistajat. Täällä järjestetään melko usein erilaisia tapahtumia, kuten näyttelyitä. Muun muuassa juhannus- ja hirvijuhlat vietetään koulun isolla pihalla. Tervetuloa nauttimaan hyvistä leivonnoista ja kevyistä alkoholijuomista Café Skolan:issa. Backaro tarjoaa ruokaa sinulle ja ystävällesi vain tilaamalla etukäteen, mutta Café Skolan tarjoaa luonaan joka päivä.

Lisätietoja saa kahvilaomistajilta:

Joakim Stolpe ja Lotta Green: +358 (0)50 5424378.
cafeskolan@gmail.com
https://www.facebook.com/notocafe/

Luonto

Toisin kuin muut ulkosaariston saaret, Nötön hedelmällinen maaperä mahdollisti muun muuassa kauran, vehnän, ohran ja rukiin viljelyä. Tämän ansiosta Nötö oli niin hyvin asuttu. Vuoden 1540 maarekisterissä mainitaan, että Nötössä oli 13 maatiloja.

Soiva kivi

Yksi saaren tunnetuin ja ihmeellisin nähtävyys – suuri graniitti-siirtolohkare, joka ei ole vain tavallinen kivi. Retkipaikka.fi:ssä* on kirjoitettu näin:

“Suuren siirtolohkareen vieressä makaavassa kivessä, joka on mitoiltaan 1,5 x 1,7 x 1,6 metriä, on 13 kuoppaa. Niihin on jätetty erilaisia kivenmurikoita, joita kuoppiin hakkaamalla ääntä lähtee. Kiven sointi muistuttaa hyvinkin erehdyttävästi kirkonkelloja ja mollivoittoinen sävelkorkeus vaihtelee kuopasta toiseen. Hämmästyttävää soittoa voi kuunnella ja katsella internetin avulla esimerkiksi YouTubessa. [löytyy Backaron Youtube-kanavasta – klikkaa tästä]

Muinoin merenrannalla sijainneen kiven tarkkaa ikää ja käyttötarkoitusta ei tiedetä, mutta sen epäillään olevan muinainen uhrikivi tai kalastajien käyttämä sumukivi. Saaristossa kerrotaan, että entisaikaan, kun sumu nousi miesten lähdettyä kalaan, vaimot soittivat sumukiveä heille merkiksi kotisataman sijainnista. Kuopat kuitenkin erottavat Soivan kiven tyypillisistä sumukivistä.”
*http://retkipaikka.fi/vapaa/soiva-kivi-ja-muita-noton-saaren-ihmeita-parainen/

Juhlatila Havsborg

Sekä yksityishenkilöitä että yrityksiä voi vuokrata juhlatila Havsborgin, johon mahtuu noin 150 ihmistä. Keittiö ja ulkokäymälä löytyy. Lisätietoja saa Nötön kotiseutuyhdistykseltä klikkaamalla tästä.

Leirintäalue

Saaren eteläpuolelta löydät Nötön leirintäalue.

Lisätietoja näistä nähtävyyksistä ja palveluista saa myös Nötön kotiseutuyhdistys ry:ltä. - puheenjohtaja Niclas Nylund (tel. +358 (0)50-0610858), http://notohbf.auf.fi/suomeksi/

OPASTETTU KIERROS

Tarjoamme opastettuja kierroksia ympäri saarta, jossa kuljemme läpi hyvän säilyneen kylämaiseman. Käymme ja tutustumme erillaisiin vanhoihin rakennuksiin, kuten muun muuassa saaren vanhaan kuoluun, myllyyn, 1750-luvun rakennettu puukappeli, ja Eurholmen saareen kreivitär Maria Sofia de la Gardien muisti ristiin. Käymme myös Mattsby-kylän sammaloituneen perustuksiin. Lopetamme kiertueen saaren lähikaupalla Nötöbodenilla käynnillä.

Yksi saaren tunnetuin ja ihmeellisin nähtävyys – suuri graniitti-siirtolohkare, joka ei ole vain tavallinen kivi.
Sekä yksityishenkilöitä että yrityksiä voi vuokrata juhlatila Havsborgin, johon mahtuu noin 150 ihmistä. Keittiö ja ulkokäymälä löytyy.
Saaren eteläpuolelta löydät Nötön leirintäalue.
Nötön laiturin ja keskustan läheltä löydät Backaro, kyläkauppa, Café Skolan, ja puukappeli.

LÖYDÄT MEIDÄT TÄÄLTÄ

TAPAHTUMAT

ELÄMÄ NÖTÖSSÄ

!
+